Utrecht, The Netherlands
+31639455293
info@rintske.nl

Terroristen en Paradigma’s; wat is de link?

Succes comes from overcoming the things you once thought you could not do

Terroristen en Paradigma’s; wat is de link?

Vandaag werd ik opgeschrikt door de berichten uit Brussel. Aanslagen op het vliegveld van Zaventem. Ik las het op Twitter. En daarna werd het alleen maar erger. Bijna realtime las ik over de opeenvolgende aanslagen in de verschillende metrostations. Je hart staat even stil. Zo gruwelijk, zo laf, zo dichtbij. De haat in mijn TL neemt toe. Je leest over de haat tegen de Islam, tegen politieke leiders, tegen elkaar. Je voelt de onmacht, de woede, het verdriet, de angst. Maar er komen ook tegengeluiden. Angst is geen oplossing, hulp wordt geboden, tweets over liefde worden verspreid.

Mensen stellen vragen. Hoe kan dit? Wat gaat er om in de hoofden van de terroristen? Hoe kunnen ze onschuldige mensen doden. Zelfs kinderen? Hoe dan? Wat is hun perceptie van de wereld? Hoe kunnen ze dit logischerwijs bedenken en uitvoeren?

Het antwoord zit o.a. in kennis over paradigma’s. Paradigma’s zijn overtuigingen die je al in je vroegste jeugd hebt opgedaan. Ze beïnvloeden zo’n beetje alles wat je doet. Alle kennis die bij je binnenkomt, maar die niet in harmonie is met je paradigma’s wordt door je verworpen. Alle kennis die wel in harmonie is met je paradigma’s wordt door je geaccepteerd en in praktijk gebracht.

Ik train en coach mensen op hun paradigma’s. Paradigma’s zijn innerlijke overtuigingen die leven in je Onderbewuste. Paradigma’s zijn het controlesysteem van je leven. Want 95% van je gedrag en je resultaten in je leven wordt aangestuurd door je Onderbewuste. Je Onderbewuste is je Emotional Mind. In tegenstelling tot je Bewuste, wat ook wel je Thinking Mind wordt genoemd. Daar waar alle kennis opgeslagen wordt. Maar met alleen kennis ben je er niet.

Je paradigma’s beïnvloeden je logica en je perceptie. Terroristen hebben dus bepaalde overtuigingen, oftewel paradigma’s. Een ervan is blijkbaar dat “ongelovigen” dood moeten. Van jongsafaan al meegekregen. Die overtuigingen hebben ze niet zelf bedacht. Je komt niet met haat vervuld ter wereld. Je komt ook niet ter wereld overtuigd van jouw eigen gelijk. Het zijn de overtuigingen van onder andere je omgeving, je cultuur, je gezin en je religie die er bij jou zijn ingehamerd. En die worden versterkt door eigen ervaringen. Want de wereld om je heen reflecteert en valideert jouw gevoelens en overtuigingen. En beïnvloeden dus je perceptie en je logica.

En als er dus islamitische pubers op een school in Amsterdam staan te juichen omdat er aanslagen zijn gepleegd in België, dan is dat omdat de aanslagen in lijn zijn met hun eigen onderliggende overtuigingen. Daar kan je ze op aan spreken, met ze over in gesprek gaan, maar je zult zien dat dat niet werkt. Ze worden hierin nl. aangestuurd door hun paradigma’s en alles wat hier niet in harmonie mee is verwerpen zij weer.

Maar net zo goed geldt dit voor de haat tegen islam in het algemeen. Allemaal gestoeld op paradigma’s dat alle moslims terroristen en criminelen zijn. En lost dit wat op?

Wat we moeten doen? We moeten gaan leren hoe ons Onderbewuste werkt en wat paradigma’s zijn. En vooral wat onze eigen paradigma’s zijn en hoe we paradigma’s kunnen resetten. Hoe we ons Onderbewuste kunnen aansturen. Niks nieuwe kennis erin pompen of proberen een ander te overtuigen van ons gelijk of van zijn ongelijk. Leren hoe we ons Onderbewuste kunnen sturen op universele waarden zoals liefde, eigenwaarde, respect, gelijkheid, compassie, empathie, dankbaarheid en hoop. Want alleen dat zal volgens mij een verschil gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *